Mr. Basary
Mr. Basary
Menü
 
Logo
Az Örökség
 
Események


2017/04/30:

Örökség koncert -
Faluház, Decs,  
18.00


2017/04/08:

Örökség klubkoncert -
Rock Ház,
Budakalász,
Szentendrei út 9.,  
21.30  
Fellépő: Pannónikum


2017/04/07:

"Múlt Jelen Jövő
Mini Rockfesztivál" -

TEMI Fővárosi Műv. Ház,
Budapest,  
18.30    
Fellépők: Dirty,
Mr. Basary Group, Wall Street


2017/03/17:

Mr. Basary önálló est -
Legenda Sőrfőzde Center
,
Budapest, XVI. ker., Kövirózsa u. 8/c.,  
20.00


2017/02/25:

Mr. Basary Group koncert
Legenda Sőrfőzde Center,
Budapest, XVI.,
Kövirózsa u. 8/c.
20.00


2017/02/17:

Wass Albert Emlékest -
Budakalász
,
Kós K. Műv. Ház,  
20.30  
Fellépők: Pannónikum,
Mr. Basary, Juhász Kicsi Attila 


2017/02/11:

Örökség & Kormorán Memory
Band koncert

- Showbarlang,
 
Budapest, IX. ker.,
Soroksári út 58.,  
19.00


2017/02/10:

HIT Rock koncert -
Legenda Sőrfőzde Center
,
Budapest, XVI. ker.,
Kövirózsa u. 8/c.,  
20.00


2017/02/03:

"Kovács Balázs 50 éves
születésnapi koncert"

 - S8 Underground, 
Budapest, XIV. ker.,
Kerepesi út 26.,
19.00    
Vendégek: Branyo Experience,
Bronx, Mr. Basary

 

 
Mr. Basary
Mr. Basary
 
Linkek
 
Zenészek oldalai
 
Egyéb oldalak
 
Hírek
Hírek : Passzio.hu - interjú Mr. Basaryval 1-2. rész

Passzio.hu - interjú Mr. Basaryval 1-2. rész

www.passzio.hu  2012.03.16. 22:02


Egy végtelenül őszinte ember emlékeiből szemezgetünk. Hihetetlen, hogy memóriájában mennyi apró mozzanat megmaradt. Aki ismeri, szereti, mert csupa szív ember. Bármikor találkozom vele, mindig van egy – de inkább több jó története. Egyetlen dologban nem hiszek neki, hogy már 51 éve foglalkozik zenével, miközben viselkedése, stílusa és habitusa még mindig azokat a lelkes huszonéveseket idézi, akik még tudnak örülni az élet kellemes részének.


Ahogy kezdődnie kell egy történetnek - Hétéves koromban kezdtem megismerkedni a zenével. Zuglói srác vagyok. Szüleim zeneiskolába írattak, tangóharmonika szakra. - Ez még 1961-ben volt, ami azt jelenti, hogy már 51 éve foglalkozom zenével megszakítás nélkül. Akkor az még egy menő hangszernek számított. Ezalatt nem azt kell érteni, hogy csak slágereket, táncdalokat játszottam. Voltak komolyzenei darabok, úgymint Török induló, Brahms 5. Magyar tánca, leginkább azért emlékszem erre, mert ezek elég nehéz darabok voltak. Az ilyet nem felejti könnyen el az ember. Abban az időben ugyan kezdett már beszivárogni az elektromos gitár, de engem tangóharmonikára írattak be, amit egyáltalán nem szégyelltem. Különböző zenekarokban próbálkoztam ezzel a hangszerrel és általában énekeltem is. A haverokkal összejöttünk, és nyomtuk az aktuális slágereket, de ez akkor még komolytalan kis gyerekkori próbálkozás volt. De rettenetesen élveztük.

Az első komoly lépések - Tíz évig gyűrtem ezt a hangszert és akkor – tizenhét éves voltam - szüleim végre megleptek egy orgona hasonlósággal, ami nem volt olyan villanyorgona, mint a Fenyő Mikié, inkább egy tangóharmonika hangszínű Harmona nevezetű négylábú csodagép volt. Szénkefék hajtották a motort, de nekem egy csoda volt, nagyon örültem neki. Akkor megkeresett az egyik haverom és azt mondta, hogy van egy zenekara, az a nevük, hogy Torzonborz - már komolyabb banda volt – megkérdezte, hogy lenne-e kedvem velük játszani. Tetszett a gondolat, beleegyeztem. Eljöttek hozzám és ott meghallgattak- felvételt nyertem! Ráadásul nekem nagyon sok saját dalom is volt, a későbbiekben ezeket is játszottuk. Rock 'n rollok meg ilyesmik. Azon kívül, hogy mi magunk készítettük a hangszereinket, erősítőinket, hangfalakat – például a gitáros saját maga fabrikálta a gitárját, külön pickup-ot. A hangfal tévédobozból volt. Ősidő volt ez, de számomra mégis nagydolog, az első igazi profi banda, több szerepléssel, fellépési Szerettem velük játszani, de sajnos körülbelül egy évig lehettem csak köztük, mert beleszólt az életünkbe a katonaság. Lassanként mindenkit besoroztak, így megszűnt a zenekar.

Hadiállapotban - Viszont szerencsémre a Honvédségnél is zenélhettem, az egy hónapos kiképzés után, ahol is lőni kellett, menetelni, de én féltem, utáltam, befogtam a fülem, fegyverek – nem az én világom. Ezután a Honvédség fúvós zenekarában egy igen „komoly” hangszeren játszottam, mint cintányéros. - Ugyan már előtte azért jártam zongorázni is, a tangóharmonika mellett, de mondták, hogy erre itt nincs szükség, ez egy fúvós zenekar. Jól is néztem volna ki nyakamban egy zongorával. Akkor a kisdobos srác azt tanácsolta: „Ha ki szeretnéd bírni ezt a 2 évet, válaszd a cintányért.” Visszagondolva azért tényleg jobb lett volna valami fúvós hangszert tanulni. Később összehaverkodtam egy tiszthelyettes fickóval, ki meghívott a saját zenekarába énekelni. A Rotor együttesben slágereket játszottunk, míg a Torzonborzban keményebb nóták is voltak, egy-két Deep Purple, Beatlesek, Kings, Credence. Egyébként a Torzonborz zenekar még a mai napig is él. Ugyan – ma már - öreg urak tisztes polgári foglalkozást választottak maguknak - velem ellentétben, de évente két, három bulit is lenyomnak, természetesen én is velük billentyűzöm és énekelek.

Szárnycsapások a Flamingóval - Mikor leszereltem különböző kisebb próbálkozások voltak. Egy pince klubban billentyűztem orgonáltam, majd billentyűsként a Flamingó zenekarba kerültem. A Torzonborz basszusgitárosával szálltunk be. Ők ott játszottak a Horizont tánciskolában a Lenin körúton, az első emeleten, a Mosoly presszóval szemben, közel az Oktogonhoz. Edit néni volt a tánc tanárnő és nekik kellett játszani. Az OSZK zenészműködési engedélyt is velük szereztem meg. A vizsgán adódott egy apró problémám: én tangóharmonikás voltam - ez ilyen szakmai dolog - és ott könnyű a billentés, ezzel szemben itt egy olyan zongorát kaptam, aminek nagyon kemény billentése volt. Alig tudtam lejátszani valamilyen kis szóló részt, mert majdnem szétment az ujjam.


A Flamingóval egy évig játszottam - mert jó volt, meg tetszett is, slágerzenét kellett játszani az össztáncon - de szerettem volna máshol is zenélni. Elmenni más művelődési házba, vagy vidékre, de ilyen lehetőség nem adódott. Tudtam, hogy én mást akarok és meghirdettem az Esti Hírlapban, hogy énekes zenekart keres. Akkor nagyszerű érzés volt, hogy 75-76-ban ez megjelenhetett a „Közlemények” vagy nem tudom milyen címszó alatt.

Apró kitérők - Ezt követően az Energia nevezetű zenekarba mentem, ott énekesként szerepeltem, elég sok fellépés volt, de itt sem találtam meg a számításaimat. Tartott vagy 3-4 hónapig majd összefutottam régi haverokkal, akik Grafit néven működtek. Elkezdtem velük muzsikálni. Ez is majdnem 1 évig működött utána valahogy megszűnt, valaki abbahagyta, aztán a többiek is. Én tovább léptem...


Felszállni az Orient expresszre - Hirdetett egy zenekar, hogy énekest keres. Jelentkeztem. Mondták, hogy hatórás műsort játszanak, a repertoárjuk leginkább akkor futó slágerekből áll, de belefér azért néhány Deep Purple is. Még profibb együttes volt, mint az előző zenekarok, komoly  felszereléssel, saját mikrobusszal, ami igazából a basszusgitárosé volt. Minden pénteken meg szombaton játszottak, és havonta egy szerdán egy vidéki klubban is felléptek. Nagyon jól működő zenekar volt. Meghallgattak és mondták, hogy tetszik nekik a hangom, csak egy gond van, hogy előző nap már járt náluk egy másik énekes. Mivel ő hamarabb jött, valószínű, hogy őt választják. Én elmentem abban a hitben, hogy ez nem jött össze, de aztán hamarosan telefonáltak, hogy mégiscsak engem választanak. Kiderült, hogy a szegény srác elment az első bulira hangszálgyulladással és ezt orvosolandó próbált mindenféle likőröket és hasonlókat inni, de ahelyett, hogy megjött volna a hangja, még a józansága is elment, berúgott rendesen. Így végül én kerültem az Orient zenekarba, ami tulajdonképpen a Hitnek az elődje. Finki ( Pozsonyi Tibor) dobolt, Tánci ( Tihanyi Gábor) gitározott. Füxi ( Füchsel Tibor) is benne volt ebben a felállásban, de akkor pont katonaidejét töltötte, így neki csak a hangszere, a billentyűje volt jelen. Ebbe a zenekarba már be kellett szállni rendesen motyóval. Szegény szüleim meg én, jöhetett az OTP kölcsön. 1978-at írtunk.

Egy HITeles indulás - Aztán 79-ben az egyik próbánkon megjelent egy kicsit Vikidál fazonú fickó, hogy ő a Puttony - aki egyébként kaposvári srác volt -, hülyeségből elkezdett énekelni és akkor a basszusgitáros kitalálta, hogy szálljon be a zenekarba. Énekesnek mentem oda, de a billentyűs közben elment a zenekarból, úgyhogy én kerültem a helyére és Puttony lett az énekes. Puttony szerint a banda neve nem volt igazán jó, hiszen létezett már egy másik Orient, akik elég gyakran járkáltak külföldre így ő találta ki, hogy legyünk HIT. Akkoriban még nem volt divat a vallásosság, ezért azt mondta, hogy ezt meg lehet magyarázni úgy is hogy, a hit angolul slágerlistát jelent. Így alakult ki a mi zenébe vetett HITünk. Körülbelül három hónapig élt ez a dolog. Aztán Puttony meggondolta magát, fogta a cuccát és hazament. Négyen folytattuk tovább.

A vén csavargó halála - Aztán 79 őszén a Karthago megalakult, majd a Pesti Műsorral karöltve kitalálták, hogy legyen egy – ahogyan én szoktam mondani – tehetségtelen kutató verseny. Százharminc zenekar jelentkezett - mi is. Bekerülve az első tizenháromba, a döntőbe jutottunk, amit a Budai Ifi Parkban rendeztek meg. A zsűritagok között említhetem meg Bródyt, Ferót, vagy Benkő Lacit, de voltak olyanok is, akik a műsor második felénél tévedtek csak oda, és így szavaztak. A versenyt végül a Rockwell nyerte meg, a második helyezett a Rocktáv nevezetű kalocsai zenekar volt, a Solaris lett a harmadik. Mi helyezést ugyan nem értünk el, de a saját dalomat, a Vén csavargó halálát ott vették fel...

Eközben adódott egy kis izgalom is, ugyanis Gidófalvy Hammondján játszottam és azt hittem, a lesliet kapcsolom be, de valójában magát az egész a Hammondot kapcsoltam ki, így a billentyűszólót egyáltalán nem lehetett hallani. Mire odaért a road, addigra rájöttem, hogy hülyeséget csinálok, gyorsan megoldottam, és ment tovább a nóta. Később az Omega stúdióban csak ezt a részt kellett újra felvenni, azt mondták, ezt leszámítva nem kell semmit sem javítani. A bakelit lemeznek amúgy is jellegzetes hangja van. Amikor megjelent, én Újpesten láttam meg. Óriási érzés volt. Azonnal megvettem, hazavittem. Otthon felraktam a rádiós lemez lejátszómba, de nem tudtam meghallgatni, annyira rossz volt az a bakelit, szomorú lettem. Utána még egyet vettem, ugyan az meg görbe volt, de legalább le tudtam játszani.Folytatása következik...

Írta: Fiery

forrás: passzio.hu

 

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Bannerem

 
Koncert helyszínek
 
Híroldalak
 
Újság oldalak
 
Naptár
2018. Július
HKSCPSV
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
Óra
 
Névnap köszöntő

 
Időjárás
Magyarország időjárása
A részletekért klikk a képre.
 
Banner

 
Banner

 

 
Banner

 

 
Banner

 

 
Banner


 
Chat
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Számláló
Indulás: 2006-10-08
 

Sztárok/Bulvár: Tudj meg friss pletykákat, híreket. Katt!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Xtina Hungary - Minden, ami Christina Aguilera!    *****    Légy Te is AVON tanácsadó *** Nyereményjátékok *** Kereseti lehetõség *** Vásárolj kedvezményesen AVON termékeket!    *****    Nyerj ajándékszettet! Töltsd ki a kérdõívet és nyerj! *** Nyerj ajándékszettet! Töltsd ki a kérdõívet és nyerj!    *****    Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár     *****    FRPG &#9679; FANTASY SZEREPJÁTÉK &#9679;&#12300;&#914;&#923;SM&#923;IW&#12301; &#9679; FANTASY SZEREPJÁTÉK &#9679; EGY SZIGET + 24 MÁGUS &#9679; FANTASY SZEREPJÁT&Eacut    *****    Itt megtalálhatod a legfrissebb híreket, cikkeket, képeket a Golden Globe- és Oscar-díjas színésznõrõl! Katt!    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Légy Te is AVON tanácsadó *** AVON termékek *** Kereseti lehetõség *** Értékesítõ kollégákat keresek *** sminkek    *****    Esküvõi meghívók! Mindegyik kézzel készült, egyedi. Gyere, nézd meg az oldalamat.    *****    A legfrissebb Anime hírek , mindennap anime ajánló , mondocon képek , és hírek. Csatlakozz közösségünkhöz!    *****    Rendelj bármilyen asztrológiai elemzést,júniusban Te mondod meg,hogy mennyit szeretnél érte fizetni!Várlak az oldalamon!    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    NÁLAM NINCSENNEK AKCIÓK, MINDEN ASZTROLÓGIAI ELEMZÉS "BECSÜLET KASSZÁS", A KONZULTÁCIÓ ÉS OKTATÁS INGYENES.    *****    **** Nokedli-lapja****Családi magazin****18-98 éves korosztály mindent megtalál itt, játékoktól a hírekig*****    *****    KÜLÖNLEGES AKCIÓ A CSILLAGJÖVÕ OLDALON JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A HOROSZKÓP MEGRENDELÉSEID ÁRA!    *****    Minden héten anime/managa hírek , minden nap Anime ajánlók , Mondocon hírek. Itt nem fogsz unatkozni!! :)    *****    KÜLÖNLEGES CSILLAGJÖVÕ AKCIÓ JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A SZÜLETÉSI HOROSZKÓP! VÁRLAK!RENDELD MEG MOST!